Udgivet i Kost og Krop

Vil du gerne have et varigt vægttab? Her er 5 tips der sikrer dig en god start

Af Veninde.dk

Vægttab er for mange en flerårig kamp, der bare synes umuligt at vinde. Grunden til at mange populære diæter ikke holder i længden er, at mennesker simpelthen ikke kan holde ud at være på diæt hele livet. Derfor tager man ofte alle de kilo på, som man har tabt, så snart diæten er over.

Vi skal altså helst ikke kigge diætens vej, når det handler om et varigt vægttab. Et varigt vægttab er et du kan holde hele livet uden at gå sulten i seng hver aften. Og det er faktisk ganske muligt at opnå, det kræver bare dedikation, motivation og ikke mindst tålmodighed.

Vi har her samlet 5 gode tips til dig, som ønsker at påbegynde din rejse til et vægttab, som holder hele livet. 

1. Drop de restriktive diæter

Det første og vigtigste skridt mod et varigt vægttab er at kigge på kosten. Vidste du at størstedelen af dit vægttab finder sted i køkkenet? En sund og varieret kost er dit bedste og stærkeste våben til at bekæmpe de genstridige kilo hvis du gerne vil se et vægttab der holder .

Det vigtigste er, at du ikke hoppe ombord på en restriktiv juicekur eller slankekost, som alligevel bare gør dig energiforladt og trist til mode. De restriktive diæter virker ikke i længden, og derfor holder vægttabet heller ikke. En god start på vægttab er ved at omlægge kosten således at du stadig kan nyde din yndlingskage, slik og alkohol i ny og næ - også uden at skamme dig!

En god kost skal selvfølgelig hovedsageligt bestå af sund og varieret kost, men der skal være plads til det usunde ind imellem, så længe det er i moderate mængder. På den måde holdes både krop og sind lykkeligt, alt mens du får smidt de ekstra kilo på en sund måde. 

2. Ram de 10.000 skridt hver dag

Du behøver intet fitnessmedlemskab, svedige løbeture eller masser af armbøjninger for at se kiloene rasle af. Mange tror at man absolut skal tonse afsted i fitness dagligt for at se resultater, men det er en misopfattelse. Forbrænding af kalorier under træning udgør kun 5-10% af de kalorier du forbrænder på en hel dag. Resten af kalorierne forbrændes mens du gør rent, sover, leger med børnene eller går en god tur.

Derfor kan noget så simpelt som en frisk gåtur om dagen være rigeligt til at give vægttabet et boost. Ikke nok med det, så er en gåtur fuldkommen gratis og noget, som alle kan være med til. Tag din bedste ven med, tænd for din yndlingspodcast eller drop busturen og gå turen på arbejdet om morgenen. Det er de små ændringer, som gør den helt store forskel i sidste ende, og noget så simpelt som en gåtur kan gøre underværker for vægttabet. 

3. Spis protein til alle dine måltider

Som før nævnt er det enormt vigtig at kigge på kosten, når vi gerne vil tabe os. Vi har sikkert hørt før at man skal spise sundt for at tabe sig, men sund kost er et rimelig vidt begreb. En god måde at starte med at omlægge kosten på er ved at indføre en god proteinkilde til alle dine måltider.

Sørg for at du altid bygger din tallerken eller skål op med en sund og nærende proteinkilde. Det kan for eksempel være græsk yoghurt, kylling, hytteost, bønner eller fisk. Protein er vigtig for at vores krop kan opbygge muskler, og vores muskler er dem, som er med til at forbrænde en masser fedt.

Derfor er en proteinholdig kost super vigtig for dig, som gerne vil tabe dig. Sørg for at både morgenmad, frokost og aften er bygget op omkring protein og suppler gerne med gode grøntsager, en smule kulhydrater og gode fedtkilder. Proteinholdig mad har det også med at holde os mætte i længere tid, så du undgår at snacke en masse mellem måltiderne. 

4. Dyrk motion som du holder af

Er det nødvendigt at træne for at tabe sig? Nej. Er det en god ide? Ja, det er selvfølgelig altid en god ide at få bevæget os. Det er ikke kun sundt og hjælpsomt i forhold til vores vægttab, men også for vores krops sundhed generelt. At dyrke motion kan fungere som et hjælpsomt supplement til vægttabet. Rigtig mange oplever at det øger motivationen for vægttabet, når man også får bevæget sig.

Find en træningsform, sport eller motion som du holder af og dyrke, og forsøg at indflet aktiviteten i din hverdag 3-4 gange om ugen. Det kan være en tur i svømmehal, et spil fodbold, en tur i fitness eller måske en omgang badminton med dine venner. Den bedste motion du kan dyrke er den du holder af, og som du har lyst til at dyrke hver uge. Der er absolut ingen grund til at trække i løbeskoene klokken 6 om morgenen og traske afsted på landevejen, hvis du hader at løbe.

Motivationen for træning vil lynhurtig forsvinde, hvis du ikke holder af det du laver. Find derimod heller en sportsgren eller motionsform som du synes er sjov, og som du glæder dig til at komme ud og dyrke. Motion skal ikke være en straf det skal være et frirum og en nydelse, som kan hjælpe dig til en sundere og bedre livsstil. 

5. Skab et realistisk kalorieunderskud

Der er desværre ingen magisk formel på vægttab. Vægttab handler simpelt og enkelt om at din krop skal forbrænde flere kalorier end den indtager for, at du kan tabe dig. Det vil sige at du skal spise en smule mindre end du plejer og gerne bevæge dig mere. Det skal selvfølgelig være realistisk, og derfor dur det ikke at du spiser som en fugleunge i flere uger og går sulten og trist i seng hver aften.

Hvis du gerne vil komme godt fra start med et sundt og varigt vægttab, så skal du starte med at lave et lille og realistisk kalorieunderskud. Et kalorieunderskud vil sige, at du spiser færre mængder af mad, mindre portioner eller mindre kalorieholdig mad. Det kan for eksempel være ved at droppe mælken og sukkeren i kaffen, skifte dressingen ud med en fedtfattig variant eller spise knækbrød frem for franskbrød til middag.

Ved små justeringer og ændringer i din kost kan du komme i et sundt og holdbart kalorieunderskud, hvilket vil lede til vægttab i sidste ende. Der er desværre intet smart eller sexet ved det, og det kræver god dedikation og tålmodighed, men du vil med garanti se gode resultater, som vigtigst af alt bidrager til det varige og sunde vægttab.