Det er for mange lige nu rigtigt svært at få pengene til at løbe rundt. Mange betaler dyre domme for blandt andet husleje, el, vand og varme. Hertil kommer de yderligere prisstigninger på fødevarer. Det seneste halve år har mange danskere været nødsaget til at skære ned på almindelig hverdagsluksus som eksempelvis tøj og middage på restauranter.
Som resultat af dette ender mange med at tage et kviklån. Dette er der dog rigtig mange skjulte ulemper ved. Går du lige nu og overvejer, om du skal tage et kviklån til forbrug? Så er du kommet til det helt rigtige sted. Herunder får du nemlig en oversigt over, hvad du skal være opmærksom på, inden du låner.
Hvad er et kviklån egentlig?
Inden du kan vurdere, om et kviklån til forbrug egentligt er noget for dig, er det selvfølgelig vigtigt, at du har en klar forståelse af, hvad et kviklån egentlig er. Et kviklån er, som navnet antyder, et hurtigt lån, som du kan tage, hvis du er i akut pengenød. Når du tager et kviklån, vil der typisk gå 48 timer, før du ser pengene på din konto. Du tager et kviklån hos en forbrugerlånsvirksomhed. Dette kan du gøre fra både din telefon og computer.
Som du kan se på denne oversigt, er der mange forskellige forbrugerlånsvirksomheder på markedet. Et kviklån omhandler som udgangspunkt mindre beløb. Skal du låne til eksempelvis et hus, er det udelukkende banken, der kan hjælpe dig. Det farlige ved kviklånene er, at de kan være rigtigt dyre at låne. Ja, du læste rigtigt! Du kan risikere at få et kviklån med en ekstrem høj rente, og du ender derfor med at tilbagebetale mange flere penge, end du lånte i første omgang. Derudover skal du hurtigt kunne betale kviklånet tilbage - gerne indenfor et par måneder.
Hvilke forbrug er der tale om?
Når du har læst op på, hvad et kviklån egentligt indebærer, er det vigtigt, at du overvejer dit forbrug. For hvad er det egentligt, du skal bruge pengene på? Der er forskel på at låne 2.000 kroner og 20.000 kroner. Ønsker du dig blot en ny kjole til den næste fest, kan en kviklån ikke betale sig. Det vil som tidligere nævnt nemlig blive en meget dyrere kjole, fordi du skal betale meget mere tilbage af kviklånet, end du egentlig have lånt.
Her er det økonomisk klogere blot at spare op eller finde de 2.000 kroner andre steder i sin økonomi. Inden du tager et kviklån, er det altså vigtigt, at du overvejer, hvilke forbrug, der er tale om. Det virker måske som en smart løsning nu og her, men det kan ende med at blive en rigtigt dyr fornøjelse. Dette er enormt ærgerligt, hvis pengene fra kviklånet er blevet brugt på noget, der skulle være glædeligt og rart.
Hvad er åop på lånet?
Som tidligere nævnt kan kviklån hurtigt blive rigtigt dyre på grund af de mange renter, der proppes oveni. Dette er dog ikke det eneste, der kan gøre lånet rigtigt dyrt. En anden ting, der hurtigt kan gøre lånet økonomisk uklogt og dyrt, er åop´en. Forkortelsen åop står for årlig omkostning i procent. Åop er altså alle de mulige omkostninger lånet måtte have udover beløbet, du låner.
Dette kunne eksempelvis være renter og gebyrer. Det er de færreste lån, der er helt frie for omkostninger. En af de største syndere er dog kviklånet. I mange tilfælde koster det penge blot at tage et kviklån. Inden du bestiller et kviklån, er det altså vigtigt, at du har læst alt det med småt! Du skal være indforstået med åop´en på lånet.
Har du råd til tilbagebetalingen?
Du ved nu, at kviklånet kan blive rigtigt dyrt. Så langt, så godt! Nu er spørgsmålet blot, om du egentligt har råd til tilbagebetalingen. Mange tager et kviklån, fordi de pengene lige i øjeblikket er små. Næste måned har du måske flere penge, som du igen kan bruge af. Det er for mange her, problemet opstår.
I mens du venter på, at pengene atter tikker ind på din konto, løber kviklånsbeløbet op. Det, der startede med eksempelvis at være 2.000 kroner, er nu 6.000 kroner. Du har måske de 2.000 kroner at betale tilbage, men du har ikke 6.000 kroner. Du har altså ikke råd til tilbagebetalingen, og må nu spare op blot for at betale pengene tilbage til udbyderen.
Dette kan for mange tage rigtigt lang tid. Måske er du så heldig, at du får en god løn, eller har en stor opsparing, du kan bruge af. Hvis dette er tilfældet, spilder du blot penge på et kviklån. Inden du tager et kviklån, skal du altså overveje grundigt, om du idetheletaget har råd til tilbagebetalingen, hvis du i forvejen ikke har råd til forbruget.
Har du mulighed for at spare op i stedet?
En sidste ting du skal overveje, før du tager et kviklån, er, om du har mulighed for at spare pengene op i stedet. Selvom det kan virke både hurtigt og let at tage et kviklån, kan det som før nævnt blive meget dyrere, end du først havde forventet.
Det er absolut altid sikrest først at bruge penge, når man har dem. Måske har du allerede hørt mange gange før, at man aldrig skal bruge penge, man ikke har. Dette gælder ihvertfald for småforbrug, som ikke er livsnødvendigt. Ved først at bruge penge, når du virkelig har dem, er du helt sikker på, at du har til diverse forbrug.
Uanset om du er rig eller fattig, ung eller gammel, er der en god læring i at spare op. Det giver dig en god forståelse af, at penge ikke vokser på træerne, og at du kun skal købe ting, du virkelig elsker eller har behov for. Rigtigt mange mennesker i dag foretager daglige impulskøb, blot fordi de har pengene at bruge. Hvis du virkelig ønsker dig noget, kan du overveje, om du i stedet skal spare pengene op.
Hvis du kan spare pengene op til eksempelvis et par nye sko, uden at det tager flere måneder, er dette som oftest den bedste og sikreste løsning. Ved at spare penge op, fremfor at tage et kviklån, undgår du alle de skjulte renter og gebyr, som også kommer med i lånet. Du skal altså ikke bekymre dig om, hvordan du skal tilbagebetale det store beløb.
Der er altså mange andre muligheder, du kan undersøge, før du tager et kviklån! Vælger du at tage et kviklån, skal du huske, at det endelige beløb er meget større end det, du egentligt låner for. Nu er du klar til at vurdere, om et kviklån er noget for dig.