tyngdedyner til voksne

Få bedre søvn med Tyngdedyner til voksne

Hvorfor skulle du vælge at købe tyngdedyner til voksne, også kendt som kugledyner? Først skal det nævnes at kugledyner faktisk kan bruges til alle aldre – voksne såvel som børn. Kugledyner har især den fordel, at de giver en større ro, når man sover, og på denne måde kan de altså hjælpe til at forbedre din søvnkvalitet markant. Lider du af blandt andet stress eller angst, har denne type dyne vist sig at have en god effekt på din søvn.

Mere information om kugledynen

En kugledyne er faktisk ingen ny opfindelse – de har været på markedet et godt stykke tid efterhånden. Deres overordnede formål er at forbedre søvnen hos brugeren og afhjælpe angst- og stresslidelser. Førhen har man især brugt kugledynen til børn med autisme og ADHD. I dag finder man dog dyner til alle aldre og til forskellige typer af brugere. Kugledynerne kan også kaldes tyngdedyner, og i dag finder man også tyngdedyner til voksne. Man behøver altså hverken at have ADHD, angst eller stress for at kunne benytte sig af en kugledyne. Sover du uroligt eller har haft søvnproblemer i en længere periode, kan du eventuelt gøre et forsøg med kugledynen – måske vil det virke for dig.

I dag forbindes kugledyner for nogle med en form for wellness. Derfor forbindes det altså ikke kun med psykiske lidelser længere. Dette har gjort dem lettere tilgængelige for den brede befolkning, og i dag betragtes kugledyner som et produkt, der kan fremme bedre søvn.

Metoden findes også til dyr

Metoden brugt i kugledynen findes faktisk ikke kun blandt mennesker, men kan også bruges til dyr. Hvis din hund eksempelvis har problemer med torden eller fyrværkeri, kan du købe en tyngdevest til den. Dette vil formentlig have en effekt på dyret, og gøre at det ikke bliver ligeså skræmt og påvirket. Dette viser altså tydeligt, at teknologien giver større ro til brugeren.

Find den rette model

En kugledyne og en almindelig dyne, som du kender den, ligner hinanden. Almindelige dyner fyldes normalt med eksempelvis dun eller fiberfyld, hvorimod kugledyner fremstilles med eksempelvis perler eller plastikkugler. Kuglerne larmer ikke, som man ellers godt kunne forestille sig, så de forstyrrer altså på ingen måde søvnen. Kuglerne eller perlerne kombineres for det meste med noget varmende fyld. Kugler er fordelt nøje i dynen og syet i sektioner for at skabe perfekt ligevægt i dynen. Dette er meget vigtigt for selve dynens funktion.

De fleste kugledyner består kun af et stort stykke, men nogle kan godt bestå af flere. Dette kan eksempelvis være fordi der er indre lag og ydre lag. Kugledynerne der består af flere lag kan typisk vaskes, hvilket en kugledyne, der består af et lag ikke nødvendigvis kan. Dette er naturligvis en fordel for mange. Hvis du køber en kugledyne til et barn, kan du gå på udkig efter en model, hvor længden kan forøges. Ved nogle modeller kan man nemlig påsætte ekstra længder, som er praktisk til et barn i voksealderen.

Kugledynens funktion

Under søvnen trykker kugledynen sig tættere ind til kroppen end en normal dyne gør. På denne måde giver den både større støtte og komfort til brugeren, end en normal dyne gør. Presset fra dynens kugler er jævnt, og dette giver en øget stabilitet, når man sover. På denne måde holdes kroppen mere stille og stabil. Når man fastholdes mere på et sted og ikke bevæger sig så meget i sengen om natten, føles søvnen både mere sikker og tryg. Dette giver altså den omtalte ro og en bedre søvnkvalitet i sammenligning med en normal dyne.

En afstressende effekt

Kugledyner er især skabt til personer, der finder det svært at finde ro og slappe helt af. Dette gælder blandt andet børn med ADHD eller autisme. For disse giver kuglerne eller perlerne i dynen ro til kroppen og afslapning til hjernen. De stimulerer nemlig centralnervesystemet således, at man lettere kan finde ro og slappe fuldkomment af. Af den grund kaldes en kugledyne også for en sansedyne. Trykket for kuglerne i dynen øger din kropsbevidsthed, hvilket giver et større velvære til dig. Har børn problemer med at håndtere for mange sanseindtryk, kan de med fordel bruge en kugledyne og komme til at slappe ordentligt af. Et barn med autisme eller ADHD kan have nogle uoverskuelige dagtimer, hvor de mange sanseindtryk bliver for meget. Derfor kan de let blive udkørt, og af den grund er det også fuldkomment altafgørende, at de derfor kan finde ro, når de skal sove. På den måde kan de måske opnå et lidt større overskud i dagtimerne efter en god lang søvn.

Stimulerer kroppen til mindre stress og mere lykke

Mange forældre har måske oplevet at babyer finder ro, hvis de bliver svøbt. Derudover har ting såsom massage og kram med ligeligt pres en positiv effekt på mange. Denne positive effekt opnås fordi dybdepres-stimuleringen – som også kendes fra kugledynen – kan reducere niveauet af hormonet kortisol i kroppen. Hormonet kortisol er kendt for at udløse blandt andet stress og angst. Dette er altså grunden til at kugledynen kan modvirke disse psykiske problemer. Hertil har undersøgelser vist at stimuleringen fra dynen øger niveauet af både serotonin og dopamin i kroppen. Disse stoffer kaldes for lykke-stoffer af den simple årsag, at de frigives når vi føler lykke.

Dynen fortæller din hjerne at det er sengetid

Endnu en fordel ved dynen er, at dybdepresset fra den også øger niveauet af melatonin: kroppens naturlige søvnstof. Når dette sker, oplever vi en større træthedsfølelse og en større følelse af at være afslappet. Melatonin bidrager til at fortælle hjernen, at det er ved at være sengetid. Derudover aktiveres det parasympatiske nervesystem også. Dette er nervesystemet, der er i funktion, når vi er afslappede og i hvile, samt hvor kroppen genopbygges. Det sænker altså hjerteaktiviteten, og derfor bliver din puls laver, og du vil hurtigere falde til ro.

Har du problemer med din søvn, eller lider du af nogle psykiske problemer, kan kugledynen måske være din vej ud af problemerne. En god søvn er grundlaget for at have det godt i dagtimerne, og derfor er det altafgørende, at du kan finde ro, når du skal sove.

Se også